Procesul inflamator determina durere in articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, conducand in timp la pierderea functionalitatii normale, datorita evolutiei proceselor distructive la nivel osos si in cartilaje, cu consecinte invalidante asupra pacientilor afectati de aceasta boala. Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburari ale sistemului respirator sau dermatologice.2
Poliartrita reumatoida si osteoartrita sunt doua patologii distincte, desi ambele se caracterizeaza prin inflamatia articulatiilor. Poliartrita reumatoida este insa o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi si organe, determinand astfel inflamatia cronica a articulatiilor. Spre deosebire de poliartrita reumatoida, osteoartrita este o boala ce afecteaza mai ales persoanele in varsta si consta in deterioarea tesuturilor datorita uzurii si imbatranirii acestora.
Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.
Nu se cunoaste exact ce anume declanseaza poliartrita reumatoida, boala ce ramane in continuare incurabila, in ciuda progreselor terapeutice. Totusi, se stie ca deformarea articulatiilor la pacientii cu poliartrita reumatoida incepe in stadiile incipiente ale bolii, deseori imediat dupa instalarea primelor simptome.
In primii doi ani de la diagnostic, la aproape 70% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida se observa si deteriorare osoasa vizibila radiografic, de aceea un obiectiv important in managementul bolii este inceperea tratamentului cat mai repede posibil, cu medicamente eficiente, care sa incetineasca progresia bolii si sa limiteze afectarea articulara.
Scopul final al tratamentului este obtinerea remisiunii bolii si pentru a putea evalua acest obiectiv majoritatea medicilor folosesc sistemul de scor DAS28, care analizeaza mai multi parametri - sensibilitatea si gradul de inflamare al articulatiilor, viteza de sedimentare a eritrocitelor si evaluarea starii generale de sanatate a pacientilor. Remisiunea bolii este definita de obtinerea unui scor DAS28 ≤ 2.6.11
Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.
Se cunosc mai multe abordari terapeutice pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Unele dintre ele se adreseaza semnelor si simptomelor bolii, altele isi propun sa intervina in evolutia bolii si sa aiba un impact pozitiv atat asupra efectelor articulare ireversibil, distructive , cat si aspra efectelor sistemice ale poliartritei reumatoide.
Cele mai noi terapii care au la baza o abordare diferita a bolii. Aceste terapii includ tratamente biologice care actioneaza asupra limfocitului B sau care tintesc citokine alternative cum ar fi interleukina-6 (IL-6), reducand inflamatia si incetinind progresia bolii la nivel articular dar si in intregul organism.
Alte tratamente disponibile la ora actuala includ:
Terapii biologice : Este vorba de medicamente obtinute prin inginerie genetica care tintesc markeri specifici de la suprafata celulelor sau substante - mesager ale sistemului imun numite citokine. Acestea sunt produse cu scopul de a regla raspunsul altor celule implicate intr-un proces inflamator. Un exemplu de citokina specifica, asupra careia actioneaza agentii biologici este factorul de necroza tumorala alfa.
Tratamente anti-reumatice modificatoare de boala : Acestea sunt medicamente imunosupresoare nespecifice care combat semnele si simptomele poliartritei reumatoide si incetinesc distrugerea progresiva a articulatiilor. Aceste medicamente sunt folosite deseori in combinatie - intre ele sau in combinatie cu un agent biologic, pentru a imbunatati raspunsul pacientului la tratament.
Glucocorticoizi (corticosteroizi): Acestea sunt medicamente anti-inflamatoare pe baza de cortisol - un hormon produs in mod natural de catre organism - care reduc inflamatia. Cu toate acestea, folosirea glucocorticoizilor este limitata de efectele secundare importante cum ar fi hiperglicemia, osteoporoza, hipertensiunea, cresterea in greutate, cataracta, problemele de somn, pierderea masei musculare si susceptibilitate la infectii.
Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene : Este vorba de medicamente care actioneaza asupra semnelor si simptomelor poliartritei reumatoide, cu scopul de la diminua durerea si inflamatia, dar nu stopeaza evolutia bolii si nu incetinesc deformarea articulatiilor. Acestea nu sunt medicamente modificatoare de bola si trebuiesc folosite cu precautie.
Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.
Referințe
Patient UK, Rheumatoid Arhtritis,
Firestein GS. Nature 2003;423:356-361
Pinals RS et al. Arthritis Rheum 1981;24:1308-1315
Survey of Rheumatoid Arthritis Patients. A report for the Arthritis Foundation in the USA in 2004.
del Rincon ID et al. Arthritis Rheum 2001;44:2737-2745
Snow MH and Mikuls TR. Curr Opin Rheum 2005;17:234-241
WHO, Global burden and incidence of rheumatoid arthritis
Arthritis Research Campaign (ARC) website The Big Picture (2002)
Ozminkowski R, Cornell University, Abstract presented at EULAR, 2005, [Op0043] The Impact Of Rheumatoid Arthritis (Ra) On Medical Expenditures, Absenteeism From Work, And The Use Of Short-Term Disability (Std) Benefits,www.eular.org
Scott DL, Shipley M, Dawson A et al. The clinical management of rheumatoid arthritis and osteoarthritis: strategies for improving clinical effectiveness. Br J Rheumatol 1998; 37(5): 546-554
Van der Helm-van Mil, et al. Arthritis Research & Therapy 2006, 8:216
Revista Română De Reumatologie – VOL. XX NR. 1, An 2011- Ghidul de tratament al poliartritei reumatoide
Peter E. Lipsky, in Harrison – Principiile medicinei interne editia a XIV-a,2003, 2068-2077
PR constituie reumatismul inflamator cel mai frecvent, cu o prevalenta de aproximativ 1% in populatia generala, putandu-se estima un minim de 200.000 bolnavi in Romania. Incidenta anuala a bolii este de 0,5 cazuri noi/1000 locuitori pentru femei şi 0,2 cazuri noi/1000 locuitori pentru barbati.si care se asociaza cu simptome generale cum ar fi oboseala.