Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar reprezinta o crestere a unor celule anormale in plaman. Aceste celule se inmultesc si cresc intr-un ritm mai rapid decat celulele normale. Mai multe celule cancerose atasate unele de altele formeaza o tumora. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind şi nu periclitează viaţa. Ele pot fi îndepărtate prin intervenţie chirurgicală fără a se reface. Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate, sau se pot extinde în alte părţi ale corpului.

Stiati ca ...

In lume, cele mai multe decese prin cancer se datoreaza cancerului pulmonar - mai mult decat cele cauzate de cancerul de san si de prostata impreuna?

La fiecare 30 de secunde undeva in lume o persoana moare din cauza cancerului pulmonar

40% dintre fumatorii care incep sa fumeze in adolescenta si continua sa fumeze si dupa aceasta varsta nu vor ajunge la pensie?

Doar 1 din 10 persoane cu cancer pulmonar este in viata la 5 ani de la diagnostic?

Pentru detalii suplimentare legate de aceasta boala, va rugam sa contactati medicul specialist.

Daca celulele canceroase au inceput sa creasca in plaman, excrescenta formata se numeste tumora pulmonara primara. Uneori, celulele tumorale din plaman se desprind, sunt purtate prin vasele de sange, ajungand in alte parti ale organismului unde se fixeaza si unde incep sa creasca (ex. in oase). Acest nou cancer se numeste metastaza sau tumora secundara.

Exista mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele doua tipuri:

 • Cancer pulmonar fara celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC), care este tipul cel mai frecvent intalnit (aproximativ 75% dintre cazuri);

 • Cancer pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC);

Aceste doua tipuri de cancer pulmonar raspund diferit la schemele de tratament administrate. De aceea cel mai potrivit tratament pentru boala dumneavoastra va depinde de tipul de cancer pulmonar de care suferiti.

Cancerul pulmonar fara celule mici

In functie de tipul de celule, exista cateva tipuri diferite de cancer pulmonar fara celule mici

 • Adenocarcinomul - apare mai frecvent la femei, in special la cele fumatoare si poate sa se insoteasca de acumulari de mucus/sputa in caile respiratorii mici.

 • Carcinomul scuamos (carcinomul epidermoid) - apare mai frecvent la barbati si la varstnici de ambele sexe dar este rar la nefumatori. Apare ca o masa de celule cu consistenta ferma si este intalnita in caile aeriene mari. Dintre tumorile pulmonare , acest tip de cancer pulmonar este cel mai frecvent tip operat.

Pentru a decide cel mai potrivit tratament trebuie facuta stadializarea tumorii, care pentru cancerul pulmonar fara celule mici se face astfel:

 • Stadiul I: Cancerul este prezent doar intr-o parte a plamanului.

 • Stadiul II: Cancerul este raspandit la ganglionii limfatici sau la tesuturile din vecinatate (ex.perete toracic).

 • Stadiul III: Cancerul s-a raspandit in piept si in general cuprinde ganglionii limfatici mari.

 • Stadiul IV: Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului (ex.ficat sau oase).

Cancerul pulmonar cu celule mici

Foarte rar la nefumatori, acesta este cauzat de celule mici rotunde care formeaza excrescente de obicei in caile aeriene mari. Acest tip de cancer pulmonar are celule care de inmultesc si cresc foarte repede si este adesea raspandit in ganglionii limfatici si/sau alte organe la momentul diagnosticului.

Alte tipuri de cancer pulmonar
 • Mezoteliomul - este asociat frecvent cu un istoric de expunere la azbest. Afecteaza in general barbatii in varsta si pot sa treaca 35-40 de ani de la prima expunere la azbest pana la momentul aparitiei cancerului.

 • Carcinoidul - este un tip rar de tumora a plamanului (1-2% dintre toate cancerele pulmonare). Este mai frecventa la tineri iar majoritatea pacientilor nu au simptome la momentul diagnosticului.

Metode de diagnostic si simptome ale bolii

Cancerul pulmonar este o boala care se diagnosticheaza cu dificultate si adesea la momentul diagnosticului este deja in stadiu metastazat. Este posibil ca tumora din plaman sa nu determine nici un simptom in regiunea pieptului, insa ea se poate insoti de alte simptome care va determina sa va adresati medicului. Este bine sa rugati medicul sa va faca o radiografie sau sa va mai examineze inca un medic daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome:

 • tuse

 • sputa cu sange

 • dispnee

 • durere

 • pneumonii sau bronsite repetate

 • oboseala

 • lipsa poftei de mancare si scadere in greutate

 • ragusealatranspiratii ale fetei si gatului

Tratamentul standard

Tratamentul depinde de marimea, tipul si stadiul tumorii si de asemenea de starea dumnevoastra de sanatate. Medicul va decide cel mai potrivit tratament care are cele mai putine reactii adverse si este cel mai eficace pentru dumneavoastra.

In cazul in care cancerul nu este raspandit in organism (stadiile I si II), indepartarea chirurgicala a tumorii este cea mai intalnita si cea mai completa forma de tratament pentru cancerul pulmonar fara celule mici. Operatia trebuie luata in calcul pentru toti pacientii in aceste stadii, iar daca aceasta nu este indicata, pacientul trebuie informat de ce interventia chirurgicala nu este o optiune pentru el.

Daca boala este extinsa si pacientul nu poate fi operat atunci sunt indicate radioterapia si chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele si a reduce dimensiunile tumorii.

Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate vor distruge celulele canceroase si vor afecta mai putin celulele normale. Exista mai multe tipuri de chimioterapice care pot fi folosite singure sau in diverse combinatii.

Radioterapia este un termen general care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El consta in directionarea nedureroasa a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesita tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale si poate fi folosita singura sau in asociere cu chirurgia si/sau chimioterapia. In ultimii zece ani, medicina a progresat prin aparitia de tratamente care ofera noi sperante pacientilor, prin urmarirea anumitor tinte moleculare bine definite.

Mai multe tipuri de cancer

Vezi in detaliu

please be aware that you are leaving this website.